Energiát adó, friss és tápláló étkek az őszi hajtáshoz

Megérkezett az ősz, visszavonhatatlanul. A délutáni fények egyre inkább megtörnek, az esték hűvösödnek. A szőlőtőkék lassan megkönnyebbülnek terhüktől, mi pedig elbúcsúzhatunk a balatoni lankáktól. Ezzel együtt beindul a városi verkli, újra visszazökkenünk a hétköznapi kerékvágásba – de ilyenkor, kicsit felüdülve, nagyobb kedvvel vágunk a munkába, és nagyobb lelkesedéssel vetjük bele magunkat a főzésbe is! Receptjeinkkel igyekszünk tápot adni ennek a lendületnek.

Szendvicsötletek a suliba

Szeptemberben a szülők hajlamosak fogadalmakat tenni, hogy eztán egészségesebbet, jobbat, változatosabbat csomagolnak azokba az uzsonnadobozokba, amikkel gyermekeik reggelente útra kelnek az iskolába. Az alábbi fajitákat addig érdemes kipróbálni, amíg még tart a tanév eleji lelkesedés, de jó, ha számolunk azzal, hogy lányaink-fiaink később is követelik majd rajtunk!

 

Bazsalikomos

aszalt paradicsom

római saláta

1 bivalymozzarella

friss bazsalikomlevél

2-4 csirke felsőcomb

só, bors, oregánó

1 dl száraz fehérbor

12 dkg krémsajt

1-2 tk bazsalikomos pesto

1 csomag tortillalap

 

Elkészítés

A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, meghintjük oregánóval, és kevés fehérbort öntünk alájuk, majd alufóliával lefedve előző este kisütjük őket. Ha kihűltek, lefejtjük a húst a csontról, szálakra tépkedjük, és légmentesen zárt dobozban hűtőbe tesszük. A pecsenyelét külön pohárban eltesszük.
A krémsajtot összekeverjük a pestóval, ha kell, kissé megsózzuk. Másnap reggel a tortillalapokat száraz serpenyőben egyenként finoman megpirítjuk. Megkenjük őket a pestós krémsajttal, ráhalmozzuk a pecsenyelében felmelegített csirkedarabokat, amikre bivalymozzarellát és friss bazsalikomleveleket tépkedünk. Tehetünk rá még a római saláta leveleiből és a kissé feldarabolt aszalt paradicsomból is. A tortillát szorosan feltekerjük, és falatnyi szeletekre vágjuk. Energiat_ado_etkek4

 

Avokádós

1 érett avokádó

koktélparadicsom

lime

só, bors

baconszalonna

bébispenótlevelek

lenmag, napraforgómag

 

Elkészítés

Pirítsuk meg a bacont üres serpenyőben, és ha kihűlt, törjük darabokra. Az avokádót vágjuk ketté, és vékonyan szeleteljük fel, locsoljuk meg lime-mal. Az üres serpenyőben felfrissített tortillalapokra helyezzük rá a megmosott, alaposan lecsöpögtetett spenótleveleket, erre jöhetnek az avokádószeletek, a só, bors és a félbevágott koktélparadicsom.

Hintsük meg a pirított magvakkal, és a tetejére sorakoztassuk fel a baconszeleteket. Tekerjük fel szorosan, mindkét végén lezárva, és félbevágva vagy felszeletelve helyezzük az uzsonnadobozba.


Kukorica-krémleves tortillachipsszel

Készíthetjük frissen főtt vagy mirelitkukoricából, így is, úgy is bearanyozza a napunkat ez a forró krémleves, amiben az olvadt sajtdarabkák lágyságát tökéletesen kiegészítik a roppanós tortillachipsek.

 

Hozzávalók

2 szárzeller

1 kisebb vöröshagyma

1 ek liszt

1,5 l tej

2 burgonya

4 szál újhagyma

35 dkg kukorica

4 ek olaj

10 dkg félkemény sajt

kakukkfű, só, bors

 

Elkészítés

A szárzellert felszeleteljük, és a felkockázott vöröshagymával, a friss kakukkfűvel együtt kevés olajon megfonnyasztjuk. Ha összeesett, meghintjük a liszttel, alaposan elkeverjük, majd felöntjük a tejjel, utána a lábasba dobáljuk a meghámozott, kockákra vágott krumplit és a kukoricát is.
Sózzuk, borsozzuk, puhára főzzük, végül lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a vékonyan felkarikázott újhagymát is, és az egészet krémesre turmixoljuk. Ropogós tortillachipsszel és felkockázott sajttal tálaljuk. Energiat_ado_etkek3

 

Katalán sült csirke

Ennek a citromos, fűszeres csirkének nagy erénye, hogy könnyű, mégis zamatos. Én római tálban szoktam elkészíteni, de faszén fölött grillezve kétségkívül még finomabb. Az sem baj, ha marad belőle, hiszen salátához keverve, vagy fajitába csavarva új ízélményt komponálhatunk belőle akár másnap is.

 

Hozzávalók

egy kb. 2 kg-os csirke

1 ek olívaolaj

1 citrom leve és lereszelt héja

2 gerezd fokhagyma

2 ek fehérbor

3 ek víz

só, egész bors, szárított babér

kakukkfű, rozmaringlevél

 

Elkészítés

A csirkét megmossuk, majd levágjuk róla a püspökfalatot és a szárnyai hegyét. Sózzuk meg és dörzsöljük be kívül-belül olívaolajjal, majd reszeljük rá a citrom héját. Ezután szeljük cikkekre a citromot, és tömjük bele a hasüregbe, a fokhagymagerezdekkel együtt. Mozsárban törjük össze a borsot a babérlevéllel és a szárított kakukkfűvel, rozmaringgal. Finom, por alakú fűszerkeveréket kell kapnunk.
Ezzel bedörzsöljük a csirke bőrét, majd a mellével lefelé mély tepsibe helyezzük, és a 230 fokra előmelegített sütőbe toljuk 25 percre. Fordítsuk a hátára, és süssük további 35 percen át, amíg szép, aranybarna lesz. Öntsük le a zsírt egy tűzálló edénybe, engedjük fel a borral és a vízzel, majd sűrítsük be a gravyszószt. Ezzel locsolhatjuk meg a csirkét tálaláskor. Energiat_ado_etkek1

 

Tarte tatin nektarin

Sokáig nem tudtam mihez kezdeni a kőkemény, a hazai őszibaracknál sokkal kevesebb ízélménnyel kecsegtető nektarinnal. De amikor rájöttem, hogy a hátrány előnnyé is formálható, és a tarte tatinben ezzel a gyümölccsel helyettesítettem az almaszeleteket, be kellett látnom, hogy vannak még rejtett értékei ennek a dekoratív barackfajtának. Hát még ha az őt körülvevő karamellszószt megbolondítjuk egy kis hazai barackpálinkával…

 

Hozzávalók a tésztához

1 tojás

10 dkg cukor

20 dkg vaj

30 dkg liszt

 

Hozzávalók a karamellkrémhez

10 dkg vaj

12,5 dkg cukor

1 rúd vanília

5 ml barackpálinka

 

6-8 nektarin

 

Elkészítés

A tésztát jó előre össze kell állítani, mert legalább egy órát illik hűtőben pihentetni, mielőtt felhasználjuk. Nem szükséges mást tenni, mint az összetevőket gyors mozdulatokkal alaposan összegyúrni, majd lefóliázni.
A karamellkrémhez először a cukrot karamellizáljuk a vaníliamagokkal egy serpenyőben. Ha szép, aranybarna, mehet bele a vaj, majd a barackpálinka! A nektarinokat cikkekre vágjuk, és körkörösen elrendezzük a karamellkrémes tepsi alján, amely alatt minimumra csökkentettük a hőmérsékletet. Körülbelül húsz percig hagyjuk a baracklével keveredő karamellben párolódni a gyümölcsszeleteket, majd ráborítjuk a tésztát, a széleket gondosan lenyomkodva. Ezután betehetjük az egészet a 180 fokra előmelegített sütőbe.
Fontos, hogy ha a tészta szépen megsült, és a serpenyőt kivesszük, hagyjuk jócskán kihűlni, és csak azután borítsuk ki egy gyors mozdulattal az üvegtálra a fordított gyümölcstortát, amit legjobb langyosan, krémes vaníliafagylalttal elfogyasztani.Energiat_ado_etkek6

 

Mákos-parmezános keksz

A szeptember szinte mindenkit kizökkent a napirendjéből. Ki újra munkába fut, ki a gyerekeket indítja óvodába, iskolába, ki a nyaralótól vesz búcsút. Nálunk a sűrű programok közé ebben a hónapban még több évforduló is betagozódik, így örülök, ha előre tudok készülni ezzel-azzal. Egyik kedvencem ez a ropogtatni való keksz, amelyhez nagyon jól passzolnak a különféle mártogatós krémek, szószok is.

 

Hozzávalók

18 dkg liszt

10 dkg parmezán sajt

4 ek mák

9 dkg puha vaj

1 tojás

egy kis víz

bors, szerecsendió, só

 

Elkészítés

Keverjük össze a lisztet a lereszelt parmezánnal, adjunk hozzá egy csipet szerecsendiót, a mákot, kevés borsot és sót. Dolgozzuk össze a vajjal és a tojással, valamint annyi vízzel, hogy szilárd masszát kapjunk. Válasszuk ketté a tésztát, és frissen tartó fólia segítségével csavarjuk körülbelül 5 centiméteres átmérőjű hengerekké. Egy órára tegyük őket a hűtőbe.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy óra után csomagoljuk ki a tésztákat, szeleteljük fel őket, és helyezzük a tallérokat sütőpapírral lefedett tepsire. Körülbelül 15 percre van szükségük a kekszeknek, hogy aranybarnára süljenek. Fémdobozban sokáig elállnak, ha sikerül távol tartani tőlük a lopakodva nassoló családtagokat. Energiat_ado_etkek2

 

Vörös bársony sütinyalókák

A babazsúrok fénypontja, amikor a gyerekek megpillantják a színes, hívogatóan gömbölyű sütinyalókákat, amik ráadásul még meglepetéseket is tartogatnak a számukra. Kívül fehér, belül piros? Vagy belül sárga, kívül barna? Teljesen mindegy, időben le kell fotózni mindet, mert ha megérkeznek a vendégek, egy pillanat alatt eltűnnek…

 

Hozzávalók

56 dkg liszt

34 dkg cukor

3 dkg kakaó

1,5 dkg sütőpor

1 csipet só

2,2 dl író

2 dl olaj

1 ek vaníliakivonat

2 egész tojás

1 tk ecet

piros ételfesték

10 dkg mascarpone

 

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Kenjük ki a tortaformát vajjal, és vonjuk be liszttel. Keverjük össze a lisztet, a sütőport, a kakaóport és a sót, egy másik tálban pedig vegyítsük el a cukrot az olajjal. Adjuk hozzá a tojást, az írót, a vaníliát, a vörös ételfestéket és a teáskanálnyi ecetet. Ezután jöhetnek fokozatosan a száraz összetevők.
Öntsük a masszát a tortaformába, és süssük 30-40 percig, amíg a tűpróba jó eredményt hoz. Ha kihűlt, morzsoljuk szét (tegyünk félre belőle egy pohárkával!), és adjunk hozzá 2-3 evőkanál mascarponét. Formázható masszát kell kapnunk. Ebből kiskanállal szaggassunk egyforma darabokat, gyúrjunk belőle szabályos gömböket, és szúrjuk fel őket a pálcikákra, majd forgassuk temperált fehér csokiba. A tetejére szórhatunk a félretett süteménymorzsából. Energiat_ado_etkek5

(Kövesdy)