Emlektabla_dr._Kertai_Pal_tiszteletere1

Emléktábla dr.Kertai Pál tiszteletére

Nagy tudású, humoros, ám végtelenül szerény ember volt. Most biztosan azt mondaná: minek ez a felhajtás? Ekképpen jellemezték egykori kollégái dr. Kertai Pált, volt országos tisztifőorvost, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) megalapítóját, amikor emléktáblát avattak egykori otthonánál, a Csaba utca 16/b szám alatti háznál.

Dr. Kertai Pál, az ÁNTSZ megalapítója, volt országos tisztifőorvos családjával 1961-ben költözött a Csaba utca 16/b szám alatti házba. Az orvosprofesszor 2016 májusában, 90 évesen hunyt el. Tiszteletére a Hegyvidéki Önkormányzat, a Magyar Higiénikusok Társasága és a tisztiorvosi kar nemrég emléktáblát avatott egykori lakóhelyénél.
„Nagyon szerette a tizenkettedik kerületet, bár egyetemi munkája miatt élete jelentős részét Debrecenben töltötte. Családja és hivatása volt számára a legfontosabb. Szerénysége, humorérzéke, kedvessége mindenkit lenyűgözött. Nagyon jó érzés, hogy követőinek, egykori tanítványainak és kollégáinak is fontos édesapám emléke” – mondta Kertai Helga, dr. Kertai Pál lánya.Emlektabla_dr._Kertai_Pal_tiszteletere2Dr. Oroszi Beatrix, a Magyar Higiénikusok Társaságának elnöke, a hegyvidéki orvosprofesszor egykori tanítványa leszögezte: Kertai Pál példája a ma és a holnap szakemberei számára is kimeríthetetlen forrás. „Mindezt hallva azonban minden bizonnyal egy csöndes félmosollyal, udvariasan tiltakozna. Emlékszünk, hogy mennyire szerény volt. Pedig számtalan oka lett volna a büszkeségre, mert nemcsak a kísérletes közegészségügy tudósa, felelős köztisztviselő, gyakorlati higiénikus, hanem kiváló tanár is volt” – tette hozzá.
„Fontosnak tartjuk, hogy emléket állítsunk azoknak az embereknek, akik hegyvidékiként maradandót, kiemelkedőt alkottak, akik életük során sokat tettek a ma és a jövő nemzedékéért. Ilyen volt Kertai Pál is, akire mindnyájan büszkék lehetünk” – hangsúlyozta Fonti Krisztina alpolgármester, aki Gonda Attilával, a Hegyvidéki Önkormányzat közművelődési referensével közösen helyezett el koszorút az orvosprofesszor egykori lakóházánál.

BM