Elkoltoztetik_a_vaddisznokat

Elköltöztetik a vaddisznókat

A Hegyvidéki Önkormányzat a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel együttműködve az idén is folytatja vaddisznóbefogási programját. Ennek célja, hogy a város közelségéhez szokott állatokat távolabbi erdőterületekre költöztessék.
„Az erdőgazdaság három befogót bocsátott rendelkezésünkre térítésmentesen. Ezeket a rácsos ketreceket az önkormányzat tartja fenn, azaz a mi feladatunk az eszközök napi ellenőrzése, valamint az erdészettől kapott kukoricával való feltöltésük” – mondta el lapunknak Torma László mezőőr, a hegyvidéki polgármesteri hivatal munkatársa.
A befogók mechanikusan működnek, tehát a vaddisznók magukat zárják be, amikor az eleség fogyasztása közben kioldják a felhúzott ajtó rögzítését. A ketrecben rekedt állatokat később szállítóládába terelik, ezekben adják át őket az erdészetnek.
Az eszközök helyszíneinek kiválasztása során azt veszik figyelembe, honnan érkezik a legtöbb lakossági bejelentés, továbbá hogy van-e az észlelési helyek közelében óvoda, iskola vagy egészségügyi intézmény. Legutóbb a Béla király út környékén egy kocát, egy kant és egy süldőt sikerült egyszerre befogniuk a hivatal munkatársainak. A program keretében – 2012 óta – összesen közel kétszáz állatot szállítottak el a XII. kerületből.
„A befogás a nyár végétől kezdődően, főleg a téli időszakban eredményes, amikor már önállóan mozognak a tapasztalatlanabb, fiatal állatok, akiket a szűkebb táplálékkínálat miatt ilyenkor könnyebb a befogóba csalogatni” – beszélt az erdészeti munka szakmai hátteréről Kovács Ferenc, a Pilisi Parkerdő Zrt. budapesti erdőgondnoka. A befogott példányokat távolabbi erdőségekben engedik szabadon, legtöbbször a Gödöllői-dombságban, vagy a Budai-hegység félreeső, zárt erdőtömbjeiben, ahonnan már nem térnek vissza a főváros közelébe.
A szakemberek az erdőjárók és a lakosság segítségét kérik a módszer sikeres alkalmazása érdekében. „Ha a főváros környéki erdőkben kilenc-tíz négyzetméteres, egy méter magas ketrecet találnak, amelynek a környékén többnyire kukorica hever a földön, akkor kerüljék el a helyszínt, hogy ne riasszák el az állatokat! Ugyanezért fontos, hogy erdőterületen a kutyákat minden esetben pórázon sétáltassák” – hívta fel a figyelmet Kovács Ferenc.
A befogás kutatási célokat is szolgál: néhány befogott egyedet nem szállítanak el, hanem GPS-nyomkövető nyakörvvel látják el, és helyben szabadon engedik, hogy feltérképezhessék az állatok életterét és mozgását. A gödöllői Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézete által végzett kutatás eredményei azt mutatják, hogy létezik egy olyan vaddisznó-populáció, amely már nem hagyja el a belterületet, mivel megfelelő mennyiségű vizet és táplálékot, továbbá elegendő búvóhelyet is talál a házak között.

d.