Hegyvideki_diakok_szineztek_ujra_Sztehlo_Lili_ablakait1

Hegyvidéki diákok színezték újra Sztehlo Lili ablakait

Százhuszonkilenc hegyvidéki kisdiák indult el a Sztehlo Lili Kulturális Egyesület rajzpályázatán, amelyen a nevezők Sztehlo Lili üvegfestő színpompás ablakait színezhették újra. A különleges alkotásokból a Barabás Villában nyílt tárlat. Az ünnepélyes megnyitón nemcsak a verseny eredményét hirdették ki, hanem bejelentették, hogy még az idén megkezdődhet a világhírű művész Szent Erzsébetet ábrázoló üvegablakának felújítása, amely 1942-ben egy bombatámadás következtében hullott darabjaira.

„Érdekes, hogy milyen sűrűre van szőve az életünk – tele vagyunk emlékekkel. Gyerekként sokszor megakadt a tekintetem a pasaréti templom színes üvegablakán. Akkor még nem tudtam, ki készítette a remekművet, de a látványa teljesen belém égett” – mesélt Sztehlo Lili alkotásához kötődő kiskori élményéről Pokorni Zoltán polgármester a Barabás Villában, a „Sztehlo Lili színpompás ablakai” című kiállítás megnyitóünnepségén, amelyen Fonti Krisztina alpolgármester is részt vett.
A polgármester elmondta, hogy a második világháború első nagy budapesti támadásánál a Déli pályaudvart célozták, de a bombák a Városmajori Jézus Szíve Plébániatemplom közelében csapódtak be. A légnyomás akkora volt, hogy az épület minden ablaka betört, köztük Sztehlo Lili Szent Erzsébetet ábrázoló üvegablaka is – a földet teljesen beterítették a színes szilánkok. Tragikus véletlen, hogy 1959-ben egy elszabadult teherautó miatt éppen a Barabás Villától néhány méterre vesztette életét a 20. század egyik legjelentősebb képzőművésze, akit világszerte elismertek: 1935-ben a brüsszeli, 1937-ben a párizsi, 1938-ban a varsói világkiállítás nagydíjában részesült.Hegyvideki_diakok_szineztek_ujra_Sztehlo_Lili_ablakait2A 2016-ban alapított Sztehlo Lili Kulturális Egyesület egyik legfőbb célja a Szent Erzsébet-ablak helyreállíttatása. „A mostani kiállítással szeretnénk felhívni a figyelmet Árpád-házi Szent Erzsébetre, akit a »felebaráti szeretet« szentjének is neveznek, a városmajori templomra, amely a huszadik századi magyar művészet és különösen az egyházművészet kiemelkedő értéke, valamint Sztehlo Lilire, aki a harmincas években készült munkáival sorra nyerte a nemzetközi elismeréseket” – mondta Bernyák Adrienn, a Zugligeti Általános Iskola igazgatója, az egyesület elnöke. Ezután bejelentette, hogy a Hegyvidéki Önkormányzatnak és Somló Tamásnak, az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. vezérigazgatójának köszönhetően még az idén megkezdődhet az üvegablak felújítása.Hegyvideki_diakok_szineztek_ujra_Sztehlo_Lili_ablakait3„A Városmajori Jézus Szíve Plébániatemplom köré olyan eleven közösség szerveződött, amelynek tagjai fontos, becsületre méltó munkát produkálnak. Az emberek összefogásához járulunk hozzá – egyebek mellett ezért döntöttünk úgy, hogy támogatjuk a felújítást” – beszélt a háttérről Pokorni Zoltán.
„Az üvegablakok tanítanak minket. Tanítanak minket azzal, hogy vannak. Ha bemegyünk a templomba, és meglátjuk azt a fényt, amely átragyog az ablakokon, akkor elfog a csodálat. Mert az a fény, ami a mennyből jön, s amellyel a nap sugara átvilágítja az üveget, elér hozzánk. Ha befogadjuk és továbbadjuk hitünk fényét, melegét, akkor a világ számára ugyanilyen üvegablakok leszünk. Adja a Jóisten, hogy az újonnan elkészülő ablakok is létükkel tanítsanak minket egy hittel, szeretettel telt, sugárzó életre!” – fogalmazott az ünnepségen Lambert Zoltán, a Városmajori Jézus Szíve Plébániatemplom plébánosa, aki külön köszönetet mondott a kulturális egyesületnek, a helyi önkormányzatnak és mindazoknak, akik segítséget nyújtanak a rekonstrukcióhoz.Hegyvideki_diakok_szineztek_ujra_Sztehlo_Lili_ablakait4Dippold Pál újságíró, a 2013-ban megjelent „A mi Szent Erzsébetünk, magyar virág Európában” című könyv szerzője nyitotta meg a kiállítást, amelyen „Az én színes ablakom” címmel rendezett rajzverseny alkotásain keresztül nyerhettünk betekintést Sztehlo Lili munkásságába. A pályázaton tíz kerületi iskola indult tizenhét csapattal, százhuszonkilenc diákkal. Fűri Judit üvegtervező, a szakmai zsűri elnöke az eredményhirdetésen kiemelte, hogy igen kreatív és figyelemreméltó pályaműveket kellett rangsorolniuk.
A győztes a Virányos Általános Iskola és a Zugligeti Általános Iskola lett, a második helyen a Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola és a Nyitott Világ Fejlesztő Iskola, a harmadikon pedig a Jókai Mór iskola végzett. A Németvölgyi Általános Iskola és a Fekete István iskola különdíjat érdemelt ki. Minden diák értékes ajándékot kapott, a legjobbak egy hétig nyaralhatnak majd a zánkai Erzsébet-táborban.Hegyvideki_diakok_szineztek_ujra_Sztehlo_Lili_ablakait5„Nagyon izgultunk! Tetszett a feladat, sok kreativitás kellett a megvalósításhoz. A versenynek köszönhetően sikerült megismernünk Sztehlo Lilit” – mesélte a negyedikes Sámuel, a Zugligeti iskola tanulója, aki társaival együtt már nagyon várja a jól megérdemelt kirándulást.

Boussebaa Mimi