Utlevel_a_sikerhez1

Útlevél a sikerhez

Modern biológiai laboratórium, multifunkcionális közösségi terek, korszerű tornaterem – mindez és sok egyéb várja a diákokat a Budapest British International School új épületében, ahol jövő év szeptemberétől gimnáziumi képzés indul. A gyerekek nemzetközi érettségit szerezhetnek, amit a világ összes egyeteme elfogad.

Szalai Petra egyik legnagyobb álma vált valóra, amikor családja támogatásának köszönhetően 2015-ben a hegyvidéki Zsolna utcában megalapíthatta a főváros egyik legnívósabb nemzetközi általános iskoláját, a Budapest British International Schoolt (BBIS). Bár azóta még csak három esztendő telt el, máris komoly sikerekkel büszkélkedhet az oktatási intézmény. Jelenleg harminc különböző ország 160 gyermeke tanulhat itt kimagasló színvonalon, igazi multikulturális körülmények között.
A BBIS mind nagyobb népszerűségnek örvend, egyre növekszik a túljelentkezők száma. Épp emiatt a vezetők úgy döntöttek, elérkezett az idő, hogy tovább szőjék az álmokat, és megnyissák a gimnáziumi részleget is. A beruházó családnak sikerült megvásárolnia az iskola melletti területet, sőt, az első kapavágás is megtörtént – az ünnepségen a magyar és az angol himnusz mellett a Hall of Fame (Hírességek csarnoka) című dalt is elénekelték a diákok, miközben gimnáziumuk leendő helyszínét kémlelték.Utlevel_a_sikerhez2„Hatalmas mérföldkőhöz érkeztünk. A gimnázium jövő szeptemberben nyitja meg kapuit, így majd háromszázhúsz iskolás tanulhat nálunk. A legmodernebb körülményeket szeretnénk megteremteni. A gyerekek nemzetközi érettségit szerezhetnek, amit a világ összes egyeteme elfogad. Mégis, a legfontosabb számomra az, hogy tanulóink boldogok, sikeresek legyenek” – mondta Szalai Petra, a BBIS ügyvezető igazgatója.
A kapavágás után találkoztunk Iain Lindsay-vel, Nagy-Britannia budapesti nagykövetével is, vele beszélgettünk röviden.

– Három évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a BBIS, ma pedig itt állunk a mellette lévő földterületen, ahol hamarosan a gimnáziumi részleg épül fel.

– Ez az iskola tele van ambícióval, nagyon közkedvelt intézménnyé vált. Magyarországon is igen népszerűek a brit iskolák, Budapesten három is működik. Hatalmas öröm számomra, hogy itt, a csodálatos Hegyvidéken, az Orbánhegyen, a természet ölelésében tanulhatnak a gyerekek. A BBIS nemcsak brit és magyar, a világ több nemzetéből járnak ide gyerekek. Az oktatás színvonala magas, ráadásul a multinacionális környezetnek köszönhetően egymás hagyományait, kultúráját is megtanulhatják a kicsik.

– Do you speak English? – talán ez az a kérdés, amit két idegen nemzet polgára elsőként feltesz egymásnak, ha találkozik valahol a világban…

– Csak becslés, de nagyjából több mint háromszáznegyvenmillió ember beszél angolul. Ezt a nyelvet ismerni olyan, mintha útlevelet váltanánk a sikerhez. Az angol oktatási rendszer világszerte ismert és elismert, hiszen nagyon jó képességekkel és internacionális értékekkel gazdagodnak a diákok. Magyarországon egyébként a fiatalok nagyon jól beszélik a nyelvet!

– Ön pedig jól beszél magyarul.

– Még tanuló vagyok… Úgy gondolom, a magyar a világ egyik legnehezebb nyelve. 2004-ben érkeztem ide, Pécsett és Debrecenben is tanulhattam. A debreceni vendéglátóim szülőpárosa ma is a Fazekas Mihály Gimnáziumban tanít.

– Többször megnéztem azt a videót, ami akkor készült, amikor a magyar költészet napján József Attila Ódáját szavalta el. Aztán elkezdtem kutakodni egy kicsit, és legnagyobb meglepetésemre több hasonló felvételt találtam. Melyik a kedvenc magyar költeménye?

– Szinte mindegyiket szeretem, de a kedvencem talán Juhász Gyula Milyen volt… című verse. „Milyen volt szőkesége, nem tudom már…” Boldog vagyok, hogy kicsit beszélhetek magyarul, varázslatos nyelv!

Boussebaa Mimi