Szivacskezilabda

Szivacskézilabda: sikerélmény a kisgyerekeknek

Magyar sikersportág a szivacskézilabda, ami a Vas megyei Ikervárról indult hódító útjára. A Hegyvidéki Sportközpont jóvoltából február óta a XII. kerületi gyerekek hetente kétszer, egy-egy órás foglalkozásokon ismerkedhetnek meg a kézilabda „kistestvérével”, ami kiválóan alkalmazható labdás ügyességfejlesztésre, valamint a kézilabda ráhangoló és előkészítő mozgásformáinak gyakorlására. Minden hétfőn és szerdán 16.30–17.30-ig zajlanak az edzések a Hegyvidéki Sportközpont Kiss János altábornagy utcai tornatermében.

A kezdőknek meghirdetett első tanfolyamot nyolc 5 és 8 év közötti kisgyermek kezdte el. A hangulatos edzéseknek gyorsan híre ment, így március elején már tizennégyen voltak – mesélte boldogan a foglalkozásokat vezető Krajczár Antal, aki elmondta, hogy a szivacskézilabda és a kézilabda szabályai szinte teljesen megegyeznek. Különbség viszont, hogy az előbbit – az oktatást támogató kiegészítéseknek köszönhetően – egyszerűbb elsajátítani.
A szivacskézilabda-pálya, valamint a játék során használt kapuk alacsonyabbak és keskenyebbek az eredetinél, ahogyan a labda is más. Ezt a kifejezetten kisiskolások számára kifejlesztett, a bőrlabdánál puhább játékszert a kicsik egy kézzel, minden nehézség nélkül meg tudják fogni. Könnyebb a kezelése, továbbá lényeges különbség, hogy mivel kisebb a súlya, játék közben nem kelt félelemérzetet.
Mindez hozzájárul ahhoz, hogy a gyerekek könnyedén el tudják sajátítani a sportág technikai alapjait, méghozzá játékos körülmények között. A szivacslabda fejleszti a koordinációs készséget, az egyensúlyt és az írástanuláskor elengedhetetlen finommotoros mozgásokat, csapatsportként kialakítja az együttműködés képességét. Óriási előnye, hogy az első pillanattól kezdve sikerélményt nyújt.
Nem kell attól tartani, hogy a labda többször egymás után kiesik a kézből, esetleg „megüti” a gyermeket, ami sokak kedvét elveheti a további gyakorlástól. Megadja a korai versenyzés lehetőségét is, hiszen a szivacslabda technikái és szabályai rövid idő alatt elsajátíthatók. És ami talán még fontosabb, a kellemes élmények egy életre rögzülnek, kialakítják a mindennapos mozgás iránti igényt.
A visszajelzések igen kedvezők, a szülők szerint a gyerekek alig várják az edzéseket, többen az osztálytársaikat is magukkal viszik. Hiánypótlónak tartják a tanfolyamot, hiszen a kerületben kevés helyen lehet kézilabdázni. Külön kiemelték, hogy gyorsan eltelik a rendelkezésre álló idő, annyira dinamikusak a foglalkozások.
A Hegyvidéki Sportközpont tehát az alapoktól kezdte el a sportág oktatását, amire jelenleg is várja a jelentkezőket. A meghirdetett heti két alkalom nem kötelező, lehet akár csak hétfőn vagy csak szerdán is az edzéseket látogatni. Ahogyan Krajczár Antal fogalmazott, bármilyen rendszerességgel is járnak a gyerekek, abban biztosak lehetnek, hogy minden alkalommal jó hangulat és rengeteg játék várja őket.

sm.