Lovak_kozott_jo_levegon1

Lovak között, jó levegőn

Lovagolni a város tetején, az erdő közepén, kristálytiszta levegőn? Mindezt úgy, hogy nincs szükség autóra, mert akár kék busszal is gyorsan a helyszínen lehetünk? Ezt kínálja a Konkoly-Thege Miklós úti KFKI-sporttelepen működő Normafa Lovasiskola, ahol gyerekekkel és teljesen kezdőkkel is foglalkoznak a szakemberek.
„Három évvel ezelőtt itt csak gaz, egy elhanyagolt faház és egy rossz állapotú, salakos focipálya volt, úgyhogy szinte mindent újonnan alakítottunk ki. Vannak istállóink, karámunk, a hússzor negyven méteres, fedett lovaspálya talaját pedig egyenesen a Nemzeti Vágtáról hoztuk. Ez nem egyszerű homok, hanem textilszálakat tartalmazó speciális keverék, ami nem porzik. Mivel rugalmas, lónak és lovasnak egyaránt kényelmes. De talán ennél is fontosabb, hogy mi valóban egy nagy család vagyunk, nálunk mindenki otthon érezheti magát. Itt tényleg ki lehet kapcsolódni, olyan érzés ez, mintha egy másik világba csöppenne az ember” – magyarázta lelkesen Szabó Gábor, aki lányával, Zsófiával közösen irányítja az iskolát.
Bértartással is foglalkoznak, de a fő profil az oktatás. Jelenleg nyolc saját hátaslóval dolgoznak, köztük a gyerekek tanítását segítő, kisméretű pónikkal és felnőtteknek megfelelő méretű lovakkal, mind jól képzett, biztonságosan lovagolható. Angol stílusban folyik az oktatás, a gyakorlottabbak osztályban lovagolnak, és megismerkedhetnek a díjugratással. A legkisebbeknek – hatéves korig – játékos pónisétáltatás is van, ami leginkább arra szolgál, hogy közelebbi kapcsolatba kerüljenek az állatokkal.
Botond néhány hete jár lovagolni, de már egyáltalán nem fél, büszkén pattan nyeregbe. Mint édesapja elmondta, rögtön első alkalommal összebarátkozott az egyik pónival, azóta alig várja, hogy újra találkozzanak. Lovaglás után napokig jobban alszik, és már előző nap másról sem beszél, az óvodatársainak is büszkén elújságolja, hogyan halad a gyakorlással.
„Nálunk az oktatásnak szigorú menete van, ez garantálja a sikert. Először megtanítjuk, hogyan kell stabilan, magabiztosan megülni a lovat, felvenni a ritmust, jól érezni magunkat a nyeregben. Ha ez megvan, lekerül a lóról a vezetőszár, és következik az önálló lovaglás, oktató felügyeletével, irányításával, de még mindig a lovardában. Amikor magabiztosan megy nemcsak a lépés, hanem az ügetés és a vágta is, túravezetővel ki lehet menni a terepre. Ebben a csodálatos környezetben, a Normafa erdeiben ez semmihez sem hasonlítható élmény” – sorolta a tanulás legfontosabb állomásait a sokáig díjugratóversenyeken is kiválóan szereplő Szabó Zsófia.
A lovasiskola szakmai vezetője elmondta, hogy annak, aki komolyan gondolja a lovaglást, hetente legalább három edzést javasolnak. Sokan csak hetente egyszer jönnek, de ez is elég ahhoz, hogy megszeressék a sportágat, megbarátkozzanak a lovakkal, és elsajátítsák az alapokat. Ez különösen a gyerekekre van jó hatással, hiszen a ló közelsége és különösen a mozgása – amikor ülnek rajta – stimulálja a tanulás hatékonyságáért, a memóriáért és a problémamegoldásért egyaránt felelős szimpatikus idegrendszert. Az pedig köztudomású, hogy a lovaglás ellazít, megnyugtat, nagyszerű stresszcsökkentő.
Ezt Emma és Eszter édesanyja is megerősítette. A két kislány az idén kezdett a lovasiskolába járni, azóta még szófogadóbbak, láthatóan javult a koncentrálóképességük, aminek az iskolában is hasznát veszik. Egyikük asztmás, neki különösen előnyös a Normafa tiszta levegője.
Azt, hogy a Normafa Lovasiskola hátasai mennyire szófogadók, a MOM Sportban nemrégiben megtartott Fitparádé közönsége is megtapasztalhatta a kertben berendezett gyerekbirodalomban. A kooperáció ezzel nem ért véget, a tervek szerint ugyanis a MOM Sporttal együttműködő Buborék Úszóiskola a Normafán szervez majd lovastáborokat a hegyvidéki gyerekeknek.

sm.