Tesztaval_korbetekert_lyuk1

Tésztával körbetekert lyuk

Székely mondás szerint csak egy lyuk, amit tésztával körbetekernek, ám akik ott voltak a Gesztenyés kertben a hatodik Kürtőskalács Fesztiválon, tudják: a kürtőskalács a világ egyik legsokoldalúbb édessége.

Kürtős kalandorok tere, Gyerek liget, Csináld magad! köz, Kürtőskalács sugárút – olvasta fel hangosan az útjelző táblák feliratait egy tízévesforma kisfiú, aki barátaival együtt azon tanakodott, hogyan lehetne a leggyorsabban felfedezni a Gesztenyés kerti kürtőskalács-birodalmat. „Menjünk csak úgy előre, az orrunk után!” – javasolta egyikük, ám ekkor olyat láttak, ami mellett nem lehetett simán elsétálni: a nagyszínpad előtti téren ugyanis két embernagyságú kürtőskalács kezdett el táncolni. A flashmob a Kürtőskalács Fesztivál nyitánya volt, és hamar megalapozta a hangulatot.Tesztaval_korbetekert_lyuk2„Nem mi fogjuk elkészíteni a világ legjobb makaróniját, vagy créme bruléjét, de a földkerekség legfinomabb kürtőskalácsára van esélyünk – hiszen egyike a hazai édességeknek – mondta a megnyitón Pokorni Zoltán polgármester, aki a helyszínre is kitért. – Egymásnak adják a kilincset a rendezvényszervezők, mégis sokuknak nemet mondunk – ilyen volt a Rozé Fesztivál is –, mert óvnunk kell a parkot. A Kürtőskalács Fesztivál nagyon családias, minden korosztály számára kellemes szórakozást nyújt, ám ennél nagyobb programot már nem szabad idehoznunk.”
„Fontos volt számunkra, hogy ez a rendezvény olyan legyen, amit a hegyvidékiek megszoktak sok más mellett a Hegyvidék Napokon, vagy a Hegyvidéki Őszön” – tette hozzá Fonti Krisztina alpolgármester.Tesztaval_korbetekert_lyuk5A három napon át tartó fesztiválon az édesszájúak a hagyományos – fahéjas, kakaós, diós – ízesítésű kürtősök mellett igazi ínyencségekbe is belekóstolhattak. Nagy sikert aratott a gyermekkorunk gasztroélményeit felidéző madárlátta verzió, amit a madártej ihletett, és a kürtős gríz is, ami a tejbegrízt kürtölte körbe.
„Eddig nutellásat és jégkrémmel töltöttet ettem. A többit is megkóstolnám, de várnom kell, mert teljesen tele vagyok” – mondta Vera, aki barátnőjével együtt érkezett.
A kínálatnak köszönhetően azok is hódolhattak az édes örömöknek, akiknek oda kell figyelniük az étrendjükre: a parázs felett glutén- és laktózmentes, valamint fitneszkürtősök is sültek. „Csillagos ötös az íze! A végén még édességet falatozva fogyok le…” – értékelte az ízélményt Barbara.Tesztaval_korbetekert_lyuk4„A jó kürtőskalács titka csupán annyi, hogy szívvel-lélekkel kell elkészíteni” – szögezte le Bianka, a Vitéz Kürtős munkatársa, akitől megkérdeztük, mennyire nehéz elsajátítani a mesterséget. „Megtanulható! – válaszolta. – A recept nem bonyolult, ellenben sok idő és tapasztalat kell ahhoz, hogy profik legyünk.”
A színpadon közben egymást váltották az előadók, a kirakodóvásáron szép áruk sorakoztak, az ugrálóvár környéke pedig mindvégig vidám gyerekzsivajtól volt hangos. „Tavaly nagyon megszerettük a Gesztenyés kertet, ennél jobb helyszínt keresve sem találhatnánk Budapesten” – összegzett András Tünde, a rendezvény igazgatója, aki lapunknak elmondta, a fesztivált azért hozták létre, hogy világgá kürtöljék: a több mint 260 éves hagyománnyal rendelkező hungarikum a földkerekség egyik legfinomabb édessége – még akkor is, ha csak egy lyuk, amit tésztával tekertek körbe. Tesztaval_korbetekert_lyuk3

BM.