Hetvenhat_ev_utan1

Hetvenhat év után…

1942. szeptember 5-re virradó éjjel egy Budapest ellen intézett légitámadásban egy bomba a Városmajori Jézus Szíve Plébániatemplom és a harangtorony közötti területre csapódott. Arra a helyre, ahol most a Szűz Mária-szobor áll. A keletkezett légnyomás megrongálta az épületet, súlyosan károsította berendezési tárgyait és műalkotásait. Összetörtek az Árkay Bertalan tervezte templom ólomüveg ablakai.
A háborút követő évtizedekben fokozatosan zajlott a rekonstrukció. Megépült a sekrestye, a külső travertinburkolat visszakerült a helyére. Sikerült kijavítani a sérült Aba-Novák Vilmos-pannókat és -mennyezetfreskókat, Pátzay Pál apostolszobrait és piétáját, valamint a többi gyönyörű műalkotást.Hetvenhat_ev_utan2Még Sztehlo Lili felügyelete mellett kezdődött el az általa tervezett ólomüveg ablakok rekonstrukciója. Elsőként a szentély-, majd a Kálvária-ablak újult meg. A művésznő halála után készült el a Mária-ablak. A 2000-es években, az eredeti tervek alapján, Fűri Judit üvegtervező- iparművész rekonstruálta a Magyar Szentek- és a Szent Cecília-ablakokat.
A hatodik, a Szent Erzsébet-ablak felújítására mostanáig, azaz hetvenhat évig nem került sor. Ezért a Sztehlo Lili Kulturális Egyesület felajánlotta segítségét Lambert Zoltán plébánosnak abban, hogy elősegíti ennek megvalósulását. Az elképzelést Pokorni Zoltán polgármester is támogatta. Pályázatokon indultunk, cégeket kerestünk meg, lehetőségeink szerint népszerűsítettük a Karitász védőszentjét, Szent Erzsébetet kiadványokkal, kiállítással, gyermekrajzversennyel.Hetvenhat_ev_utan3Ez év márciusában a Hegyvidéki Önkormányzat, cégek és magánszemélyek felajánlásaiból megkezdődhetett a 35 négyzetméteres üvegfelület felújítása. Erzsébet életének csodálatos eseményeit 18 képben, 18 kiegészítő elemmel tervezte meg Sztehlo Lili még 1933-ban. Egyesületünk 12 jelenet elkészítésére (csak ennyire volt pénz) kérte fel Fűri Judit üvegtervező művészt. Hat kép már látható a templomban, a következő hat ez év novemberére készül el. Az ablak további részeinek tervezése és megvalósítása az újabb felajánlásoktól függ.
Fűri Judit és munkatársai, Véghseő Klára festőművész, Kopp Csaba díszmű-üveges, Gonzales-Fűri Georgina iparművész kiváló munkát végeztek. Munkájukat Ritoók Pál művészettörténész, Hager Ritta Kossuth-díjas iparművész és Lovas Ilona képzőművész segítették. Köszönet érte!

Dr. Bernyák Adrienn

a Sztehlo Lili Kulturális Egyesület elnöke