Ne fuldokoljunk a műanyagokban!

A polgármesteri hivatalból már öt évvel ezelőtt száműzték az egyszer használatos műanyag palackokat, és hamarosan az önkormányzati intézmények is PET-palack-mentes működésre állhatnak át.

Hajdu Mária képviselő (LMP) kezdeményezésére a Hegyvidéki Önkormányzat képviselő-testülete határozatot fogadott el arról, hogy a XII. kerületi intézményvezetőkkel egyeztetve az általuk felügyelt helyszíneken – a bérlemények kivételével – egy éven belül szűnjön meg a PET-palackok használata. A határozat a vezetékes víz fogyasztásának előnyeit és az eldobható műanyag palackok használatának hátrányait bemutató lakossági szemléletformáló kampány elindítását, valamint a tűzcsapokra szerelt ivócsapok számának növelését is célul tűzte ki.
„Fuldoklunk a műanyagokban” – foglalta össze találóan előterjesztése okát Hajdu Mária. Kijelentésével arra utalt, hogy egyre több műanyaghulladékot termelünk, ami a környezetbe kerülve mind súlyosabb egészségi kockázatot jelent, főképpen az élővizek szennyezésével.
A képviselő szerint az önkormányzatoknak jó példával kell elöl járniuk, ezért tartja fontosnak, hogy a hegyvidéki polgármesteri hivatalban már több éve nem vásárolnak eldobható műanyag palackokban ásványvizet, és emiatt javasolta, hogy a kerületi intézményekben is hasonlóképpen járjanak el. A követendő hegyvidéki gyakorlatot ő maga is igyekszik népszerűsíteni: képviselőként már a legelső Facebook-bejegyzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzat ülésein nem PET-palackokból, hanem üvegkancsókból isszák az vizet.
„Megosztjuk az intézményvezetőkkel a polgármesteri hivatal tapasztalatait, bemutatjuk nekik, hogyan lehet megoldani a mindennapjaikat PET-palackok nélkül” – beszélt a soron következő teendőkről Kovács Lajos környezetvédelmi ügyekért felelős alpolgármester. Kitért rá, hogy a hivatali dolgozók 2014 óta újratölthető ballonokkal működő automatákból ihatnak. Azóta nem rendelnek eldobható PET-palackos innivalókat, így a korábban beszerzett havi ezer darabbal számolva mostanra mintegy háromszáz kilogrammal tudták csökkenteni a műanyaghulladék mennyiségét.
Az alpolgármester arról is szólt, hogy hamarosan felmérik az önkormányzat által 2017-ben megvásárolt és a vízművek közreműködésével üzemeltetett, tűzcsapokra szerelt ivócsapok kihasználtságát. Azt is megvizsgálják, hol lenne érdemes újabbakat elhelyezni. A tervek szerint más helyszínek mellett a Normafa környékén telepítenének további ivócsapokat.
Kovács Lajos kiemelte, hogy az önkormányzat 2016-ban létrehozott Hegyvidéki Zöld Irodája rendszeresen szervez szemléletformáló programokat, eseményeket, ugyanakkor folyamatosan keresik annak módját, hogyan lehet minél közvetlenebbül megszólítani az embereket az egyes környezetvédelmi témákkal. Új feladatként említette a kerületben működő cégek, szolgáltatók, nem önkormányzati fenntartású intézmények üzemeltetéssel foglalkozó munkatársainak bevonását a közös „zöldügyekbe”. A Hegyvidéki Önkormányzat az év elején elfogadta a Fenntartható Energia- és Klíma Akciótervét, amely alapján a XII. kerületi szén-dioxid-kibocsátást legalább 40%-kal kellene csökkenteni 2030-ig. Ezt az ambiciózus célkiűzést csakis teljes körű összefogással lehet teljesíteni.

sz.