Varos_es_termeszet_egyutt_elese

Város és természet együttélése

A WWF Magyarország 2013 nyarától kezdve aktívan részt vett a Normafa rehabilitációs programjának előkészítésében. A biológiai sokféleség megőrzésén és a környezeti szennyezések csökkentésén fáradozó szervezet több országos és helyi zöld civil egyesüléssel, valamint a helyi lakosokkal közösen létrehozta a Normafa Természetesen Koalíciót, amelynek fő célkitűzése elérni, hogy a természetvédelmi és közjóléti szempontok kellő súllyal érvényesüljenek e kiemelten fontos terület megújításában. A Normafa-rehabilitáció környezetvédelmi szempontjairól a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetőjét, Gálhidy Lászlót kérdeztük.

Mit érez a legfontosabbnak az eredeti tervekhez képest történt változásokban?

Nagy eredménynek tartjuk, hogy a Normafa és környéke természetvédelmi, valamint hagyományos turisztikai rehabilitációja került a középpontba. A WWF Magyarország különféle fórumokon, médiumokban sokszor hivatkozott a Normafa egyedülálló természeti értékeire, különösen az itt megtalálható idős erdőkre, amelyekhez fogható kevés maradt az országban. Önkéntesekből álló csapatunk négyszáznál több olyan fát mért fel – csak a szűken vett projektterületen –, amelynek átmérője meghaladja a hetven centimétert. Úgy gondoljuk, a felszólalások és a felmérések is hozzájárultak ahhoz, hogy a kerület vezetése egy természetbarát fejlesztés mellett kötelezte el magát.

Csökken a gépjárműforgalom, több lesz a túraútvonal a közösségi közlekedési hálózat megállói között, de például lesz hóágyú és sífelvonó. Ezek körül elég sok vita volt.

Kétségtelenül lehetnek a projektnek a környezetre nézve terhelő hatású elemei. Folyamatos monitorozás mellett remélhetőleg minimalizálhatók lesznek a problémák. Emellett a fejlesztés egészét érdemes értékelni – ha a rehabilitáció a terület nagy részén előnyöket biztosít természet- és környezetvédelmi szempontból, az ellensúlyozhatja például egy kisebb volumenű beruházás terhelő hatásait.

Van olyan pontja a tervezett rehabilitációnak, amit még aggályosnak tart?

A koncepció sokat változott, álláspontunk szerint a megfelelő irányba. Fontosnak tartjuk, hogy a területen minimális bolygatással járó beavatkozások történjenek, és ne sérüljön a természeti környezet. Az úthálózat racionalizálása, beleértve az illegális kerékpárcsapások megszüntetését, különösen fontos fejlesztési feladat. A Kis-Normára tervezett oktató sípálya hóágyúzása egyelőre sokak által kritizált elem – itt a megvalósítást lehetségesnek tartjuk, de a hosszú távú hatást folyamatosan nyomon kell követni.

Hogyan született a Natura 2000-es természetvédelmi határbecslés, és mik a legfontosabb megállapításai?

A Natura 2000 hatásbecslést egy neves szakemberekből álló csapat készítette el. Megítélésünk szerint az anyag leíró része nagyon alapos, minőségi munka, elvben komoly szakmai hátteret biztosít a tervezett beruházási elemek hatásának megítéléséhez. Ugyanakkor a tanulmány következtetései ehhez képest néhol túlzottan megengedők. Nagy örömünkre szolgált Pokorni Zoltán polgármester úr bejelentése, hogy a kerület nem kíván élni a tanulmányban megfogalmazott lehetőségekkel, hanem saját döntésük szerint elvetik a tervezett fejlesztés legkevésbé környezetbarát elemeit, köztük a hóágyúzott, alpesi jellegű sípályarendszert, vagy a nyári bobpályát, és helyette a természetvédelmi rehabilitáció kerül a középpontba.

Az önkormányzat nyitott volt a természetvédelmi szakemberek által kínált lehetőségekre és megoldásokra?

Igen, több találkozó során volt lehetőségünk az álláspontunk kifejtésére. Legutóbb például a jégkár utáni helyreállítás alapelveit egyeztettük. Manapság még nem jellemző hazánkban, hogy az önkormányzatok nyitottak legyenek az együttműködésre a civilszervezetekkel, ezért is értékeltük pozitívan a Hegyvidék hozzáállását. Olyan fejlesztések esetén, amiknél számos szempontot szükséges figyelembe venni, vagy amik sok ezer ember életminőségére gyakorolnak közvetlen hatást, ennek általános gyakorlatnak kellene lennie.

„A WWF Magyarország bízik abban, hogy a Normafa rehabilitációja a város és a természet együttélésének iskolapéldája lesz, európai szinten is” – olvashattuk az előzetes egyeztetések utáni nyilatkozatokban. Jó esélyt lát erre?

– Az eddigiek alapján úgy vélem, a szándék megvan erre a Hegyvidék önkormányzata részéről. A terület adottságai kiválók. Megfelelő szakemberek bevonásával minden feltétel megteremthető ahhoz, hogy valóban iskolapélda szülessen.

J. Zs.