Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gömbölyű, finom és szelíd: megjelent a gesztenye

A gyerekkézbe simuló gesztenye felbukkanása csalhatatlanul a késő őszt jelzi. A vadgesztenyét öröm gyűjtögetni, zsebben melengetni, szelíd változatát pedig a konyhába csempészni. Szinte kötelező ilyenkor sült gesztenyét, vagy tejszínhabos gesztenyepürét enni, de érdemes újítani, és a bőréből kibújtatott, ízes gesztenyeszemeket levesbe főzni, húsba göngyölni, raguba keverni.

A gesztenye hasznos a szervezet számára. A vitaminok és ásványi anyagok közül említésre méltó a B1-, B2-, B6-, C-, E-vitamin-, a kálium-, magnézium-, vas-, réz-, foszfortartalma. A többi diófélével összehasonlítva sokkal kevesebb zsír és fehérje van benne, ami miatt energiatartalma is jóval alacsonyabb (10 dkg-ban 163 kcal), és javarészt összetett szénhidrátból áll. Ennek előnye, hogy lassan emeli meg, majd csökkenti vissza a vércukorszintet.
A rómaiak úgy vélekedtek, hogy az ember számára ott találhatók meg az optimális életfeltételek, ahol a szelídgesztenye megél. Hazánkban valószínűleg Beatrix királyné terjesztette el, a fáma szerint Mátyás királynak a gesztenyés kappan volt a kedvenc fogása.
A gesztenye főzése, sütése nem olyan bonyolult, mint gondolnánk. A szemeket hideg vízben tegyük fel főni, és főzés előtt hasítsuk be a héját kereszt alakban! A sütésre szánt gesztenyét 15 percre áztassuk hideg vízbe, ezzel elkerülhetjük, hogy a szemek sütés közben felrobbanjanak. A bevágással felfelé tegyük tepsibe, és addig süssük, amíg a héja felpöndörödik! A sült vagy főtt gesztenyét csak melegen lehet pucolni. Ha kihűlt, esélytelen, hogy a belső héjat le tudjuk szedni.

 

LIBALEVES GESZTENYÉVEL ÉS GOMBÓCCAL

Igazán laktató, különleges leves, a sokféle belevaló miatt merésznek is mondhatjuk. Ám ha belegondolunk, egy hideg napon igencsak jól tud esni egy nagy tányér forró leves, amely ráadásul a szó szoros értelmében újdonság szemünknek-szájunknak egyaránt.

Hozzávalók (4 személyre):

kb. 1 kg libaaprólék

2 babérlevél

8-10 szem egész bors

16 szem gesztenye

  1. szál sárgarépa

1 petrezselyemgyökér

30 dkg kelbimbó

…a gombóchoz:

5 dkg vaj

2 tojás

20 dkg liszt

1 mokkáskanál sütőpor

0,5 dl tej

só, reszelt szerecsendió

 

Az aprólékot megmossuk, megtisztítjuk, egyforma darabokra vágjuk, majd a babérlevéllel és a borssal együtt kb. 2 liter vízben feltesszük főni. Amikor felforrt, megsózzuk, majd 1,5-2 órán át lassú tűzön, gyöngyözve forrni hagyjuk. Közben a gesztenyék héját kereszt alakban bevagdossuk, a szemeket külön forró vízbe dobva megfőzzük. Ezután meghámozzuk, a vékony belső héjukat is lehúzzuk. A répát, a petrezselyemgyökeret meghámozzuk, kockákra vágjuk, a kelbimbót megmossuk, a gesztenyével együtt mindet a levesbe dobjuk, és addig főzzük, amíg a zöldség is megpuhul.

Amíg a leves elkészül, a gombóchoz a vajat habosra keverjük, a tojásokat egyenként beledolgozzuk. A sütőport a lisztbe forgatjuk, és a vajas masszába keverjük. A tejjel lazítjuk, megsózzuk, a szerecsendióval fűszerezzük. A tésztából diónyi helyett gesztenyeméretű gombócokat formálunk, amiket lobogva forró, sós vízben kifőzünk. Leöblítjük, lecsepegtetjük, és a forró levest rámerve tálaljuk.Gombolyu_finom_es_szelid_-_megjelent_a_gesztenye3

 

GESZTENYÉS, DATOLYÁS PULYKATEKERCS

Tekinthetjük ezt a fogást akár a karácsonyi töltött pulyka előfutárának is. Igaz, a tölteléke eltér a szokványos gesztenyés, darált húsostól, viszont új ízekkel és formában kínálja a hagyományost idéző töltött szárnyast. Szépen szeletelhető, látványosan tálalható. Kicsit száraz pecsenye, ezért kompótot vagy pikáns gyümölcsmártást kínáljunk hozzá! A datolyát aszalt szilvával helyettesíthetjük.

 

Hozzávalók (4 személyre):

80 dkg pulykamellfilé

…a töltelékhez:

1 kis fej hagyma

7 dkg vaj

2 szikkadt zsemle

2,5 dl tej

só, reszelt szerecsendió

8 szem hámozott, sült gesztenye

6 szem datolya

2 tojás

1 evőkanál apróra vágott petrezselyem

 

A megtisztított, finomra aprított hagymát 5 deka vajon megfuttatjuk. Az 1 centis kockákra vágott zsemlét meleg tejjel leöntjük, megsózzuk, a reszelt szerecsendióval fűszerezzük, hagyjuk megdagadni, majd kihűlni. Közben a gesztenyéket és a kimagozott datolyákat félbevágjuk, majd a hagymával, a felvert tojásokkal, a finomra vágott petrezselyemmel és a zsemlével összeforgatjuk.

A húst négy darabba vágjuk, és egyenként gyengén kiverjük, hogy kb. 1 centi vastag szeleteket kapjunk. Minden szeletet egy-egy 30x30 centis alufóliára terítünk, és a tölteléket elosztjuk rajta, majd összegöngyöljük. A hústekercseket tepsibe rakjuk, egy kevés vizet öntünk alá, és sütőben puhára pároljuk. Végül a fóliából kibontjuk, és a vajat a tepsibe morzsolva a húst hagyjuk körös-körül megpirulni. Tálalás előtt legalább 10 percig pihentetjük, majd ujjnyi vastag szeletekre vágva kínáljuk.Gombolyu_finom_es_szelid_-_megjelent_a_gesztenye1

 

KARAJ GESZTENYÉS ÁFONYAMÁRTÁSSAL

Ezt az őszi, pikáns gesztenyés mártást nem olyan nehéz elkészíteni, mint első olvasatra tűnik. Egészen különleges, édes-savanyú kísérőt tudunk varázsolni egy szokványos sült karajszelet mellé!

 

Hozzávalók (4 személyre)

a mártáshoz:

4 evőkanál cukor

20 szem főtt gesztenye

2 dl zöldségleves (bioleveskockából is jó)

diónyi vaj

20 dkg friss vagy mélyhűtött áfonya (piros vagy kék)

…a pecsenyéhez:

4 nagy szelet csontos karaj

só, őrölt bors

reszelt szerecsendió

…a sütéshez: olaj

 

A mártáshoz a cukrot kis lábasban 1 evőkanál vízzel kevergetés nélkül felolvasztjuk. A lángot kisebbre vesszük, és megvárjuk, amíg a cukor karamellizálódik. A gesztenyeszemeket egy szitába szórva, forró vízbe mártva megmelegítjük, majd lecsöpögtetjük, és a karamellbe keverjük. A levessel felengedjük, és addig tartjuk a tűzön, amíg a leve besűrűsödik.

Ekkor a vajat belekeverjük, az áfonyát beledobjuk, megsózzuk, a borssal fűszerezzük. Átforrósítjuk, és tálalásig melegen tartjuk. A gyengén kivert, besózott hússzeleteket mindkét oldalukon az olajban hirtelen megsütjük, közben szerecsendióval és borssal meghintjük. A gesztenyés áfonyamártással leöntve, forrón kínáljuk.Gombolyu_finom_es_szelid_-_megjelent_a_gesztenye4

GESZTENYÉS KELBIMBÓ

Tartalmas, mutatós köret a gesztenyével kevert kelbimbó, pecsenyék mellé illik leginkább. Az angolszász vidékeken szokás a pulykát párolt kelbimbóval tálalni – ez egy gesztenyével, almával megszelídített változata, amely már látványra is vonzó.

Hozzávalók (4 személyre):

50 dkg kelbimbó
4 evőkanál kristálycukor
60 dkg gesztenye

1,5 dl húsleves (bioleveskockából is jó)

2 evőkanál citromlé

1 alma

5 dkg vaj

 

A gesztenyét meghámozzuk, majd a szemeket vízben puhára főzzük, leszűrjük és félretesszük. A kelbimbót megtisztítjuk, az elszíneződött leveleit lefejtjük, kidobjuk. A cukrot egy lábasba szórjuk, lassan kevergetve karamellizáljuk, majd a húslevessel és a citromlével felengedjük. Felforraljuk, a kelbimbót beledobjuk, lefedjük, és óvatosan rázogatva 10 perc alatt puhára pároljuk. Ezután a gesztenyét is hozzáadjuk, és együtt még 5 percig a tűzön hagyjuk.

Közben az almát félbevágjuk, a magházát kimetsszük, a húsát héjastól kis kockákra vágjuk. Ezt is a gesztenyés kelbimbóhoz keverjük, és most már fedő nélkül még 5 percig pároljuk. Ezalatt a leve szinte teljesen elfő. A vajat a tetejére morzsoljuk, és amint megolvadt, óvatosan átforgatva máris tálaljuk.Gombolyu_finom_es_szelid_-_megjelent_a_gesztenye5

 

GESZTENYEFÁNK

Különleges, fagyos-forrón tálalható desszertről van szó, a frissen kisütött fánkhoz ugyanis kívánkozik a fagylalt. Mondhatnánk, elengedhetetlen, hacsak nem valami jóféle vaníliamártással helyettesítjük, mert a fánkoknak kell a „korcsolya”, hogy jól csússzanak.

 

Hozzávalók (kb. 35 darabhoz)

a tésztához:

20 dkg gesztenyemassza

1 csomag vaníliás cukor

egy kevés cukor

2,5 dl tejszín

8 dkg liszt

1 tojás

csipetnyi só

…a sütéshez: olaj

…a tetejére: porcukor

…a tálaláshoz: vaníliafagylalt

 

A gesztenyemasszát a vaníliás cukorral, a cukorral (nagyon kevéssel, mert a gesztenyemassza általában édes) és a tejszínnel habosra keverjük. A lisztet és a tojást beledolgozzuk, egy csipetnyit megsózzuk, és legalább fél órát állni hagyjuk. Ennek elteltével a gesztenyés masszából két kiskanál segítségével csinos fánkokat formázunk, amiket forró olajban aranybarnára sütünk. Vigyázat, pillanatok alatt elkészülnek! Az előkészített tányérokra adagoljuk, porcukorral behintjük, és azon forrón, 1-2 gombóc vaníliafagylalt kíséretében kínáljuk. Csokoládémártással, sült gesztenyeszemekkel díszíthetjük.Gombolyu_finom_es_szelid_-_megjelent_a_gesztenye2

Pákozdi Judit