Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A tiroli titka

Mi a kezdetek óta tirolinak nevezzük azt a „rétest”, ami – mint kiderült – se nem tiroli, sem nem rétes. Tirolban úgy tudják, hogy az eredeti recept a magyaroktól származik. Örök titok, hogy miért tartjuk tirolinak és rétesnek, mert még csak nem is igazi rétestésztából készül. Talán a feltekert formája emlékeztet a rétesre. A valódi rétes eredete a törökökre vezethető vissza, akik valószínűleg 150 éves „vendégeskedésük” közben kedveltették meg a magyarokkal.

A tiroli tésztája egyszerű vajas tészta, ami soha nem lesz olyan „repülős”, leheletvékony és ropogós, mint a hagyományos rétesé. Van, aki kifejezetten azért szereti, mert „van mibe harapni”. Javára szóljon azonban, hogy még a kezdő háziasszonyok is el tudják készíteni.

Nem kell bravúrosan nyújtogatni, csak összegyúrjuk, kisodorjuk, megtöltjük, sütjük, és kész. A töltelék pedig annyiféle lehet, amennyit a rendelkezésünkre álló hozzávalók és a fantáziánk megenged. Ami viszont biztos: töltés előtt kötelező a tésztáját hideg helyen pihentetni, akár egy éjszakán át is! Nagyon illik hozzá a vaníliamártás.A_tiroli_titka

 

Egyszerű alaptészta

A gyorsan elkészülő tésztához 30 dkg lisztet 20 dkg vajjal vagy margarinnal, 6 evőkanál vízzel, 1 evőkanál 10%-os ecettel, csipetnyi sóval egy-kettőre összegyúrunk, hogy a vaj ne olvadjon meg benne, és két egyforma cipóvá formázva hideg helyre tesszük. (Lehet a tésztába egy kevés tejfölt is gyúrni.) Sütéskor a cipókat liszttel behintett deszkán egyenként maximum fél centi vastagra nyújtjuk, majd sodrófára tekerve átemeljük egy nedves konyharuhára. Tetszés szerinti töltelékkel megkenjük, és a konyharuha segítségével felgöngyölítjük. Sütőlemezre fektetjük, a tetejét a felvert tojással megkenjük, és 180 °C-ra előme­legített sütőben (légkeveréses sütőben 165 °C) megsütjük. Langyosan vagy hidegen sze­leteljük, és porcukorral meghintve tálaljuk.

 

A töltelék hagyományos

A tiroli töltelékei megegyeznek a tradicionális rétesével. Télen az almás, körtés, túrós, sütőtökös, diós, mákos, káposztás töltelékek közül választhatunk, de ismerünk aszalt gyümölcsös, baconnal gazdagított savanyú káposztás változatot is. Nyáron természetesen a gyümölcsös töltelékeké lehet a főszerep.

 

Vaníliamártással az igazi!

Minden változathoz illik a vaníliamártás. Ehhez 3 dl tejet – 2 evőkanálnyi kivételé­vel – 1 vaníliarúd kikapart belsejével és 1-2 evőkanál cukorral ízesítve a tűzre teszünk. Fél evőkanál étkezési keményítőt a maradék 2 evőkanálnyi hide­g tejjel simára keverünk, majd a forrásban lévőbe öntjük. Egy perc forrás után a tűzről lehúzzuk, 1 tojássárgáját be­lekeverünk, és egy kevés citromhéjjal ízesítjük. Szorgalmasan kevergetve kihűtjük.

(pákozdi)