Szabadegyetem a távolbalátásról

A televíziózás múltja, jelene és jövője – ez a témája a Jövő Háza augusztus 31-ig látható, legújabb, Intervízió című kiállításának.

A televíziózás, egykori nevén a távolbalátás története a Nipkow-tárcsával kezdődött 1884-ben, amely technológia a harmincas évek közepéig meghatározó szerepet játszott a fejlesztésben. Mára a hagyományos, képcsöves tévék mellett megjelentek a plazma- és az lcd-televíziók és kisérleti fázisban vannak az OLED-tévék is.

Az új kiállítás középpontjában a Magyar Televízió áll, amely május 1-jén ünnepelte megalakulásának ötvenedik évét. A sugárzáshoz a nagyadón keresztül a mi hegyvidékünknek is sok köze van. A közel száz kiállított tárgy között láthatóak azok a kamerák, amelyekkel az 50-es, 60-as évek műsorait készítették, régi és új tévékészülékek, stúdiókellékek, valamint a Magyar Televízió első, Pye-Morris típusú közvetítő kocsija.

Szabadegyetem
Katódsugárcsöves tévé

Az eszközöket tárlatvezetés és a háttérfilmek segítségével bárki megismerheti, és azt is, hogyan dolgoztak egykor az operatőrök, milyen tévéműsorokon szórakoztak az előző évtizedek nézői. Régi műsorrészletek segítségével találkozhatunk népszerű sorozatok főhőseivel, s megismerkedhetünk a legújabb technológia előnyeivel is. Egyedi kisfi lmek segítségével négy különböző tv-szigeten prezentálják a műfaj történetét. Bemutatják például a technikai hátteret, azokat a történelmi pillanatokat, amelyeket a televíziózás tett naggyá (például: Ember a Holdon), bevezetnek a sorozatok és a szappanoperák világába. Mindezeknek köszönhetően a kiállítás lényegében egy mindenki számára elérhető televíziós szabadegyetem.

A Magyar Televízió műsorai több alkalommal élőben is jelen lesznek a kiállításon. A Nemzeti Audiovizuális Archívummal közös vetítésekhez filmklub is társul kritikusok, esztéták közreműködésével. Válogatás látható az 1931 és 1943 közötti archív világhíradókból, ami megmutatja, milyen volt ez a műfaj a televízió megjelenése és elterjedése előtt. Végigkövethető, hogyan készül egy tévéműsor a forgatástól a vágásig. Közönségtalálkozók, kvízjátékok, vetítések mellett a virtuális stúdióban ki lehet próbálni, milyen érzés műsort vezetni. A kiállításon zajló programokról az érdeklődők folyamatosan tájékozódhatnak a www.jovohaza.hu weboldalon.

-ya-