A változó világ művészszemmel

A_valtozo_vilag_muveszszemmelLelkes A. Gergely festőművész különleges, néhol szürreális, máskor naturalisztikus képeiből nyílt kiállítás Meder címmel a Barabás Villában. A tárlat válogatás a festő legújabb munkáiból, amelyek a szabadságba vetett ember útkeresésének stációit mutatják be.
A tárlatot megnyitó Miksa Bálint festőművész szerint Lelkes A. Gergely fiatal kora ellenére képes volt egy életműre való, minden elismerést megérdemlő pályaívet befutni. Valamilyen ívet a festmények méretének változásában is le lehet mérni, ugyanis kisebb-nagyobb hullámzásoktól eltekintve a képek egyre kisebbek. Ez ugyanakkor szinte előfeltétele a bátor kísérletezésnek, az egyre gyorsuló nekifutásnak, ami olyannyira jellemzi a művészt.
Gyorsan váltakoznak a témák is: bár főleg a személyes térből merítenek, néha erős kitérőket tesznek a vallásos, kulturális szférába, hogy aztán megmerítkezzenek a természetben. Eközben felfedik valójukat, hogy a szüzsé nem más, mint az alkotó önnön lényének kutatása. Miközben a teljes absztrakciótól a jól értelmezhető ábrázolásig minden szerepel az eddigi munkák között, a képek a valós célok, történések, motivációk megörökítői. Elgondolkodtatnak, új perspektívákat nyitnak meg, feltárják azt a kalandot, amit a művész számára a folyton változó külső és belső világ szabad kifejezése, a festészet jelent.

(m.)

 Megtekinthető: szeptember 30-ig, hétköznap 9.00–18.00, szombaton 10.00–14.00. Cím: XII., Városmajor utca 44.