Soszoba_az_Ozike_Ovodaban

Sószoba az Őzike Óvodában

Szeptemberben újabb sószobát adott át az önkormányzat a kerületben. A Normafa Óvoda Őzike tagóvodájában kialakított, csíra- és baktériummentes helyiséget alkalmanként húsz-harminc percig használják a gyerekek. A tapasztalatok már most rendkívül kedvezőek, a légúti megbetegedésekkel küzdő óvodásokon sokat segít a sóban gazdag levegő.

Az egészségügyi felmérések szerint évről évre nő az allergiás gyerekek száma, a betegség már a 3–6 évesek között is gyakorinak számít. Sajnos nincs ez másként a Hegyvidéken sem, a Budapesti átlagnál lényegesen jobb levegő és több zöldterület ellenére a kerületi óvodások is megszenvedik a légúti elváltozások okozta tüneteket.
A betegség gyógyításában, valamint a megelőzésben és a rehabilitációban egyaránt kulcsszerepet kaphat a természetes sópára belélegzése, ami akár kúraszerűen is alkalmazható. A sónak köszönhető csíramentes környezet nem csupán az allergiás tüneteket enyhíti, hanem az immunrendszer erősítésével a járványok idején segít elkerülni a náthát és az influenzát, valamint elpusztítja a baktériumokat. Az önkormányzat vezetése épp ezért az óvodai közösségek, szülők és alapítványok bevonásával sószoba-építési programot hirdetett. Az elmúlt időszakban a Mackós, a Normafa, a Mesevár és a Németvölgyi úti Süni Óvodában alakítottak ki sószobákat, szeptembertől pedig már a Normafa Óvoda Őzike tagóvodájában is élvezhetik a gyerekek a só kigőzölgésének áldásos hatását.
„A miénk jelenleg a legnagyobb óvodai sószoba, ami azért jó, mert egyszerre befér egy egész csoport, így nem kell szétválasztani az óvodásokat. További előnyt jelent, hogy a nagycsoportosok már ismerték a közeget, hiszen az elmúlt nevelési évben heti rendszerességgel átjártak a Normafa Óvodába, ahol akkor már működött egy hasonló helyiség – mondta Purzsa Gáborné óvodavezető, aki egy újdonságról is beszámolt. – Az elmúlt év tapasztalatai alapján összeállítottunk egy gyűjteményt azokból a játékokból, amelyek kifejezetten a sószobába valók. Ez azért fontos, mert így könnyebb lekötni a gyerekeket, akik egyébként sokkal jobban szeretik idejüket a szabadban, vagy a tágas csoportszobában eltölteni.”
A fejlesztő foglalkozások során arra törekszenek, hogy a kicsik minél többet beszéljenek, illetve hangsúlyt helyeznek az intenzív légzést kívánó feladatokra. Egy különleges „sóhomokozót” is építettek, ami újabb játékok kipróbálására nyújt alkalmat – például kiválóan lehet nyomokat formázni benne –, a sóőrlemény ráadásul gyorsítja egyes bőrbetegségek gyógyulását.
Az óvodavezető sokat vár a fejlesztéstől, hiszen a Normafa-óvodásokon már tapasztalják a sószoba előnyeit. „Az elmúlt egy évben érezhetően csökkent a hiányzások száma, a gyerekek rövidebb ideig betegek, és könnyebben átvészelik az influenzás időszakokat. A sópára segít a krupposokon, hatékonyan tisztítja a légutakat, így az egyébként ilyen korban rendkívül kellemetlen nátha ellen is jól alkalmazható. Mindemellett hozzájárul az orrlégzés kialakításához, így a gyerekek jobban intonálnak, agyuk pedig több oxigénhez jut, ami javítja a teljesítményüket. Azt is megfigyeltük, hogy a mikroklíma hatására az alvászavaros kicsik állapota is javul” – sorolta a sószoba előnyeit Purzsa Gáborné.
A helyiséget mindegyik csoport hetente kétszer, átlagosan 20-30 percig használja. A járványos időszakokban, illetve az allergiaszezonban a betegségekre fogékonyabb gyerekek ennél is több időt tölthetnek a gyógyító környezetben.

em.