Osszefogassal_az_agyverzes_ellen

Összefogással az agyvérzés ellen

Szomorú tény, hogy a magyarországi statisztikákban ma már a harmadik vezető halálok az agyi infarktus és az agyvérzés. Az „Új Morbus Hungaricus” elleni harcot tűzte zászlajára a hegyvidéki székhellyel működő Nemzeti Stroke Prevenciós és Rehabilitációs Liga, amely – közhasznú civil szervezetként – ingyenesen biztosítja segítségnyújtó tevékenységét a rászorulók számára.

A Nemzeti Stroke Liga elődjét 1993-ban Liga az Agyi Érbetegségek Ellen elnevezéssel alapították az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet szakmai vezető orvosai, önkéntes szakemberei és segítőik. Ebben az időben kezdett Magyarországon az agyi infarktus és az agyvérzés oly mértékben népbetegséggé válni, hogy szakmai körökben már az „Új Morbus Hungaricusként” emlegették.
Nincs még egy olyan betegség, amely a túlélők számára ilyen nagymértékű és tartós rokkantsággal jár, ezért a kórházból kikerülő betegek és családtagjaik további segítségnyújtásra szorulnak. Riasztó adat, hogy Magyarországon minden 10. percben agyi katasztrófa ér valakit, ami éppen háromszorosa a szomszédos Ausztriában mért adatoknak, ráadásul ma már az érintettek harmada 60 év alatti. Jelenleg közel félmillióan szenvednek a stroke következményei miatt, emellett legalább hárommillió azoknak a száma, akik életmódjuk, genetikai adottságaik miatt az érrendszeri megbetegedés fokozott veszélyének vannak kitéve.
A szakmai kezdeményezés 2011-ben alakult át Nemzeti Stroke Prevenciós és Rehabilitációs Ligává, amelynek célja az egészségmegőrzés, a betegségmegelőzés és a segítségnyújtás – tájékoztatta lapunkat H. Völgyes Krisztina. A liga vezetője elmondta, hogy a szakmailag megfelelő színvonalú felvilágosító, egészségszűrő, tanácsadó programokat szervező, illetve szakszerű rehabilitációt biztosító közhasznú szervezet megpróbál hídként működni a neurológus szakemberek és a civil társadalom között.
A tagság jelenleg ötszáz fős, H. Völgyes Krisztina szerint ők már komoly figyelmet fordítanak a helyes életmódra, a betegség megelőzésére, illetve baj esetén a minél teljesebb gyógyulásra. Az utóbbi rendkívül fontos, hiszen itthon a családtagok még ma is jellemzően sorscsapásként élik meg a stroke-ot.
„A Nemzeti Stroke Prevenciós és Rehabilitációs Liga az évezredes reménytelenség ellen küzd, ezzel hozzájárulva az orvosok munkájához” – hangsúlyozta a szervezet vezetője. Az elmúlt években sikerült szoros kapcsolatot kialakítaniuk a Fővárosi Szent János Kórház Stroke Centrumával, az OORI és a Szövetség utcai Rehabilitációs Intézetekkel, a Nemzetközi Pető Intézettel, az Afázia klubbal és az OORI Ergoterápiai Laborral. Az intézmények vezetői tájékoztatják a kórházból kikerülő betegeket a Nemzeti Stroke Liga tevékenységéről, az otthonápolás, az otthon végezhető gyógytorna, a logopédia és a jogi tanácsadás lehetőségeiről.
„A Fővárosi Fogyatékosügyi Szakmai Műhely tagjaként képviseljük a stroke-on átesett mozgássérülteket, valamint eljuttatjuk a rászorulókhoz a betegtájékoztatást szolgáló anyagokat. Rendszeresen szervezünk előadásokat és prevenciós programokat. A Hegyvidéki Önkormányzat támogatásával tavaly érrendszeri stroke-prevenciós lakossági szűrőnapokat tartottunk, amit 2012-ben is szeretnénk folytatni – sorolta szolgáltatásaikat H. Völgyes Krisztina. – A prevenciós tevékenységet összekötjük az egészséges életmódról szóló tanácsadással és a sport népszerűsítésével, továbbá havonta klubnapot tartunk. Adományozóink jóvoltából 2012-től önálló magazinunk jelenik meg, amelyet gyógyszertárakban, egészségügyi intézményekben terjesztünk. Mindezt karitatív alapon tesszük, hiszen a liga vezetősége és tagsága, az orvosok, ápolók, jogászok, gyógytornász és logopédus szakemberek ingyenesen látják el a segítő feladatokat.”
A szervezet valamennyi programja ingyenes, a költségeket adományokból fedezik. Bármekkora anyagi segítséget örömmel vesznek, míg az adó-1%-ra vonatkozó felajánlásokat a 18053852-1-43 adószám megjelölésével fogadják.

MM.

 

További információk: http://strokeliga.blogspot.com