Villámárvizek elleni védelem a Hegyvidéknek

Négy év áll rendelkezésre a hirtelen lezúduló csapadék által okozott károk megelőzési módszerének és a lehulló víz hasznosításának kidolgozására a Hegyvidéki Zöld Iroda által nemrég elnyert pályázat keretében. A projekt összetett kutatási és modellezési rendszert állít fel, ami alapján kiépülnek az előrejelző rendszer és az esővíz károkozását megakadályozó, a hasznosítást lehetővé tevő tározók.

Településfejlesztési díjat kapott az önkormányzat

Az idén először díjazott példamutató, újszerű projekteket a Településfejlesztési Szövetség. Közösségfejlesztés kategóriában a Hegyvidéki Önkormányzat által létrehozott Méhbarát Kerület Programot találta a legjobbnak a zsűri.

Közös problémánk: a parlagfű

Hodie mihi cras tibi (Ma nekem, holnap neked) – mondja a latin, örök érvényű ókori megfigyelésre alapozva. Pedig akkoriban még nem gyomosított Európában a parlagfű, amelynek virágpora miatt ma több mint minden ötödik honfitársunk nyári allergiás tünetektől szenved. Aki még nem érintett, az sem határolódhat el a kérdéstől, mivel a betegség bármely életkorban kialakulhat.

Óvjuk a gyerekeket a leégéstől!

Hétágra süt a nap, a gyerekek ilyenkor nem is lehetnének jobb helyen, mint a szabad levegőn – de csak akkor, ha gondoskodunk a folyamatos védelmükről, és óvjuk bőrüket a káros sugaraktól! A bőr nem felejt, a gyermekkori leégések árát mindenki csak évtizedekkel később fizeti meg, de akkor nagyon.